Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

shutterstock_288943853_edit

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος. Εφαρμόζεται για να θεραπεύσει οριστικά την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και τα αποτελέσματά της είναι πολύ πιο επιτυχή από τις έως τώρα χρησιμοποιούμενες μεθόδους.

Ο όρος “οστεοαρθρίτιδα” αφορά στην εκφύλιση και την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου του γόνατος και προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στο γόνατο καθώς η τριβή μεταξύ μηριαίου, κνήμης και επιγονατίδας αυξάνεται.

Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ή όταν αγωγές όπως ενέσεις υαλουρονικoύ, φυσιοθεραπεία, παυσίπονα κλπ αποτυγχάνουν, πρέπει να ακολουθηθεί χειρουργική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την ολική αρθροπλαστική, που συνίσταται στην αντικατάσταση των τμημάτων της άρθρωσης με προθέσεις, δηλαδή με μεταλλικά εμφυτεύματα.

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος είναι πρωτοποριακή, διότι εφαρμόζεται στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Κάθε γόνατο έχει μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και αναλόγως του φύλου και της ηλικίας διαφοροποιούνται.

Αυτή η διαφορά γίνεται ακόμη εντονότερη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς οι εκάστοτε φθορές του αρθρικού χόνδρου ποικίλουν ανάλογα με το βάθος, την εντόπιση, και την έκταση της βλάβης. Ως εκ τούτου, η εξατομικευμένη αρθροπλαστική είναι η μοναδική αντιμετώπιση για το κάθε γόνατο που φέρει αυτή την πάθηση. Αυτό συμβαίνει διότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της εκάστοτε χειρουργικής επέμβασης, προσαρμόζεται στο κάθε γόνατο ξεχωριστά.

Πριν την εισαγωγή στο χειρουργείο, γίνεται μαγνητική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος, και τα αποτελέσματά της εισάγονται σε ειδικό λογισμικό, το οποίο μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνει ένα ακριβές αντίγραφο του αρθριτικού γόνατος, το πρόπλασμα.

Με βάση το πρόπλασμα, σχεδιάζονται χειρουργικά εργαλεία, οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εν λόγω επέμβαση. Ως εκ τούτου, το μέγεθος της τομής γίνεται πολύ μικρότερο, ενώ περιορίζεται σημαντικά η αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων της άρθρωσης. Τέλος, οι προθέσεις εφαρμόζονται με μοναδικό τρόπο σε κάθε ασθενή.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εξασφαλίζει την ιδανική λειτουργία και κινηματική της άρθρωσης, καθώς αυξάνει σε σημαντικό βαθμό την επιβίωση και αντοχή των προθέσεων στο πέρασμα του χρόνου.

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς παίρνουν μέρος σε πρόγραμμα αποκατάστασης και έτσι εξασφαλίζεται σε μικρό διάστημα ένα φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας.

Για τη μέθοδο αυτή, τα αποτελέσματα που αναφέρονται είναι εντυπωσιακά και οι τυχόν επιπλοκές ελάχιστες.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ