Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα

shutterstock_261064037

Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων (adult stem cells) αποτελούν τα αρχέγονα, κυρίαρχα κύτταρα του οργανισμού και είναι η πηγή δημιουργίας των οργάνων και των ιστών που απαρτίζουν το σώμα μας. Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται μόνα τους. Nα δημιουργούν πανομοιότυπα αντίγραφα (κλώνους) του εαυτού τους η να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. χονδροκύτταρα, οστεοκύτταρα και άλλα). Μπορούν να ωριμάσουν σε κύτταρα του ιστού ή του οργάνου από το οποίο προέρχονται και ο κύριος ρόλος τους είναι να τα συντηρούν και να τα επιδιορθώνουν. Τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται όταν λαμβάνουν σήματα τραυματισμού ή φλεγμονής στο οργανισμό.

Τα βλαστοκύτταρα δεν εξαφανίζονται μετά την γέννα αλλά παραμένουν στο σώμα μας και γηράσκουν μαζί με αυτό. Μετά από κάποια ηλικία η ανανέωση των ιστών επιβραδύνεται ή σταματά με αποτέλεσμα οι βλάβες της γήρανσης να μην είναι αναστρέψιμες.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα στοχεύει στο να συλλέξει τα βλαστοκύτταρα από ιστούς που βρίσκονται σε αφθονία αλλά σε ληθαργική κατάσταση και να τα ενέσει  στο σημείο της βλάβης, μαζί με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια. Τα βλαστοκύτταρα υπό την καθοδήγηση των αιμοπεταλίων και των κυττάρων από τους περιβάλλοντες την βλάβη ιστούς ξεκινούν να διαφοροποιούνται σε όμοιους κυτταρικούς πληθυσμούς αναπληρώνοντας τα κύτταρα και συμβάλλοντας στην τελική αποκατάσταση της βλάβης. Λίγα είναι τα σημεία του ανθρώπινου σώματος που μπορούν να εξαχθούν βλαστοκύτταρα τα οποία να έχουν πρακτική θεραπευτική χρήση.

Ο ιστός που είναι ο πλέον  πρόσφορος για την συλλογή των βλαστοκυττάρων είναι ο μυελός των οστών από τον οποίον τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με οστική παρακέντηση. Επειδή ο αριθμός τους είναι τεράστιος, δεν απαιτείται καλλιέργεια και η θεραπεία εφαρμόζεται σε ένα στάδιο.

Η διαδικασία για την συγκέντρωση και την προετοιμασία των βλαστοκυττάρων γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο, είναι σχετικά απλή και έχει ως ακολούθως:

Αρχικά και με τον ασθενή σε πρηνή θέση γίνεται τοπική αναισθησία στο δέρμα και υποδόριο ιστό στην περιοχή της λεκάνης, ακολούθως με ειδική βελόνη ο ιατρός αναρροφά από το λαγόνιο οστό μικρή ποσότητα νωτιαίου μυελού.

Ο νωτιαίος μυελός ακολούθως φυγοκεντρείται για να ξεχωρίσουν τα βλαστοκύτταρα από τα υπόλοιπα στοιχειά του αίματος. Το τελικό συμπυκνωμένο διάλυμα περιέχει τεράστιο αριθμό βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων. Με την απλουστευμένη αυτή διαδικασία αποφεύγονται οι παλαιότερες και δαπανηρές τεχνικές οι οποίες απαιτούσαν την απομόνωση και καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων σε ειδικά εργαστήρια και σε δεύτερο χρόνο την έγχυση τους.

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία ακολουθεί στον ίδιο χρόνο έγχυση με την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού η υπερηχογραφικού μηχανήματος. Ο συνολικός χρόνος είναι περίπου 60 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο μετά από μια περίπου ώρα χωρίς περιορισμούς.

Η θεραπεία με συμπυκνωμένο μυελό των οστών (BMC) ενδείκνυται για την μέτρια και προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, όπως και τις τενόντιες βλάβες που δεν έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση σε θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP).

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν α) να διεγείρουν την επιδιόρθωση και εκ νέου ανάπτυξη του κατεστραμμένου χόνδρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πόνο και την δυσκαμψία όσων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και β) να επουλώσουν ρήξεις τενόντων και μυϊκές θλάσεις.

  • Μέτρια και προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων.
  • Ρήξη και θλάση μυών
  • Μερική ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστού στο γόνατο.
  • Μερική ρήξη μηνίσκου στο γόνατο.
  • Μερική ρήξη τενόντων στον ώμο.
  • Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια.
  • Αρθριτικές αλλοιώσεις  σπονδυλικής στήλης.
  • Μερική ρήξη Αχιλλείου
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ